Educació: quo vadis?

Cap a on va l’educació pública? Cap a on volem que hi vagi? Aquestes són algunes de les preguntes que es van plantejar ahir al vespre al debat organitzat per la plataforma en defensa de l’educació pública a la ciutat, davant la situació de canvi de govern a la Generalitat. Per trobar respostes l’organització va convidar els sindicalistes Manuel Pulido (CCOO), Miquel González (CGT), Rosa Canyadell (USTEC) i Eva Quiñonero (UGT).

Puri Palomar, membre de la plataforma, introduïa la xerrada repassant el procés que ha culminat amb la creació de la Plataforma. Una nova proposta que recull altres iniciatives anteriors promogudes per persones vinculades al món de l’ensenyament públic. S’ha fet un treball per recollir les inquietuds del sector.

L’acte s’iniciava amb una intervenció de cadascun dels ponents per posteriorment passar a un debat amb el públic assistent. Els sindicalistes mostraven el seu acord en la defensa de l’escola pública i l’oposició frontal a la nova Llei d’Educació de Catalunya. Un reglament que consideren dinamita el funcionament democràtic dels centres implantant maneres de fer de l’empresa privada, atorgant una gran poder a la direcció dels centres.

Miquel González, representant de la Confederació General de Treballadors, va repassar la situació de lluites viscudes en els darrers temps contra la implantació de la LEC. Un marc legal que al seu entendre perjudica l’educació pública i beneficia l’escola concertada. També denunciava que cada cop més, i en el context actual, l’educació no és gratuïta, provocant que els pares i mares hagin d’assumir part dels costos que comporta. Hi ha una mala gestió dels recursos públics, diu, abocats a l’escola concertada; una realitat que el govern actual vol estendre a la secundària.

El sindicat CGT, deia González, fa costat a l’escola pública i subscriu la supressió total de les escoles concertades, seguint un procés racional.

Altres reivindicacions

Eva Quiñonero, de la UGT, repassava en la seva intervenció la problemàtica existent a les escoles i instituts de la comarca. Treballen, des del sindicat, per suprimir instal·lacions obsoletes i millorar d’altres en deficient estat; uns factors que condicionen la qualitat de l’educació i dels treballs dels professionals. Altres aspectes de la seva tasca han estat una bona formació per als professionals, aconseguir horaris racionals de treball, disposar de plantilles estables als centres i treballar en defensa de la Formació Professional, negant-se de rodó perquè es vinculi a la universitat.

Eva Quiñonero plantejava la importància del tema de la integració i suports a l’escola, una necessitat que volen demanar.

Manuel Pulido, de CCOO, intervenia vinculant la situació actual de l’educació pública a un context general on s’ha aprovat una Llei de Reforma Laboral i s’està atacant al sector públic, fent, a més, que la classe obrera pagui els plats trencats de la crisi, la qual cosa es tradueix en menys recursos per a l’escola pública.

En els proper anys augmentarà de manera significativa el nombre d’alumnes que accediran a l’escola. La qual cosa farà necessària la incorporació de milers de docents. Una realitat que s’esdevindrà en un context cada cop menys favorable al sector públic, segons indica.
Pulido diferenciava la posició del sindicat i de la Confederació de CCOO respecte a les prioritats quant a l’educació.

Rosa Canyadell, de la USTEC, destacava que l’escola pública, tal i com l’hem conegut fins ara, està en perill. Hi ha una ofensiva general contra els drets socials i laborals que fa que l’escola en pateixi les conseqüències doblement. Així, i si fins ara havíem assistit a les privatitzacions d’empreses públiques i es respectava l’educació i la sanitat, ara, malauradament, ja s’avança en aquest sentit, segons afirma Canyadell.

Per a la sindicalista s’ha produït un canvi de paradigma respecte a l’educació, deixant de ser un dret universal.

Font: http://www.cerdanyola.info/web/menu_principal/inici/noticies/2010/2011/01/26/assemblea_educacio.html

Comparteix: