Els antiabocadors porten la descontaminació de Can Planas a la Unió Europea

Cerdanyola del VallèLa Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors ha aprofitat la celebració del Consell Municipal de Medi Ambient per fer saber que ha denunciat als tribunals de la Unió Europea el procés de descontaminació de l’abocador de Can Planas –ubicat dins de l’àmbit del Centre Direccional–. El col·lectiu contrari als abocadors ha pres aquesta decisió perquè considera que les diferents administracions implicades en el procés de recuperació d’aquest indret de la ciutat –Generalitat i Ajuntament de Cerdanyola, especialment– no han volgut declarar la zona sòl contaminat després de les conclusions de l’estudi que la consultora Idom va presentar el novembre del 2008. Un dels seus membres, Salvador Sagarra, va criticar que les administracions “tracten de manera diferent” els ciutadans i altres ens públics. Malgrat reconèixer que la urbanització del Centre Direccional “és modèlica”, va criticar que des de les administracions “no es vol descontaminar el sòl”. I va concloure que “caldrà tenir paciència per poder veure que des d’Europa es condemni Cerdanyola i la Generalitat”. Els detalls de la denúncia se sabran després de les eleccions al Parlament.

L’informe d’Idom proposa per a Can Planas una alternativa mixta de segellat i la construcció d’un mur perimetral, però la plataforma sempre ha volgut que s’extreguin totalment els residus.

Tant la regidora de Medi Ambient, Laura Martínez, com els responsables del Consorci del Centre Direccional, van explicar que la normativa vigent no permet qualificar com a sòl contaminat els abocadors, tot i que la legislació sí que preveu prou mesures per garantir la seva restauració ambiental, alhora que prioritza evitar el desplaçament de residus a altres indrets –en el cas de Can Planas s’haurien de dur a Valladolid–. Pel que fa al finançament dels treballs de restauració, el 37% l’assumiran els propietaris privats i el 63%, l’administració.

http://www.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/11-mediambient/332219-els-antiabocadors-porten-la-descontaminacio-de-can-planas-a-la-unio-europea.html

Comparteix: