Al cinema, en català!

Podríem discutir sobre si aquesta llei és la panacea per a aquest problema, però és evident que reconeix el dret dels espectadors a gaudir d’espectacles en la seva llengua, que és oficial en aquest territori.

Fa algunes setmanes, el Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, va presentar la proposta de llei del Cinema de Catalunya. L’eix sobre el qual gira aquesta llei és la justa inclusió del català a les sales de cinema del Principat. Concretament, es proposa que el doblatge i subtitulació de les pel·lícules es faci en un 50% en llengua catalana, fent un salt quantitatiu important respecte el 3% actual.

Podríem discutir sobre si aquesta llei és la panacea per a aquest problema, però és evident que reconeix el dret dels espectadors a gaudir d’espectacles en la seva llengua, que és oficial en aquest territori, i és un bon avanç en els drets lingüístics dels catalans.

Però el Gremi d’Empresaris de Cinema de Catalunya (distribuïdores i sales de cinema) ha convocat per al dilluns, 1 de febrer, una vaga per a protestar contra aquesta llei, amb la connivència dels sindicats CCOO i UGT. Argumenten que aquesta llei els suposaria grans pèrdues econòmiques que només es podrien alleujar rebaixant l’oferta de pel·lícules, degut al cost del requisit de doblar les cintes en dues llengües.

A Cerdanyola, Cinemes El Punt s’ha sumat a aquesta protesta, posant-se del costat d’aquest sector de l’empresariat i demostrant una vegada més el seu nul compromís amb la llengua pròpia del poble que l’acull, Cerdanyola.

Davant d’aquesta situació, des de la CUP de Cerdanyola considerem que els empresaris que convoquen la vaga demostren no tenir cap tipus de compromís ni sensibilitat amb la situació de la llengua catalana. A més, aquesta mobilització ataca el dret dels ciutadans del Principat a poder triar el català per veure cinema, i per extensió, empobreix l’oferta d’espectacles culturals. Cal que defensem el dret a veure cinema en la nostra llengua i que rebutgem aquells qui ens el neguen només per una qüestió de beneficis, i és per això que emplacem als ciutadans i ciutadanes de Cerdanyola a no utilitzar més els serveis dels cinemes que s’estan mobilitzant contra el català.

Defensem els nostres drets i rebutgem qui ens els nega!

CUP de Cerdanyola del Vallès
http://cerdanyola.cup.cat/

Comparteix: