El veïnat de Fontetes anuncia noves mobilitzacions per defensar el CAP

El centre cívic de les Fontetes va acollir ahir una reunió entre representants de les entitats que s’han oposat al tancament de l’ambulatori (AVV Fontetes, Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, Demanda Social Humanitària i FADAM), portaveus dels grups municipals i responsables del Departament de Salut (Gerard Guiu, cap de gabinet de la Conselleria de Salut, i Carme Esteve, responsable del Servei Català de Salut de la regió metropolitana nord). L’objectiu era debatre la situació de l’acord signat el passat mes de juliol pels quatre grups municipals i els representants de l’ICS i CatSalut, pel qual es garantia el manteniment dels serveis sanitaris al CAP Fontetes.

Després de la reunió portaveus de les entitats van fer una roda de premsa on feien una valoració negativa de la mateixa. Van criticar que la reunió no havia servit per acostar posicions sinó que els representants de l’administració autonòmica havien vingut només amb la intenció d’enredar el veïnat, oferint dades i xifres que ja són prou conegudes i que a més estan massa “cuinades” com per creure-les.

D’aquestes xifres van destacar les referents a les ratios de pacients per metges a Cerdanyola que, segons van denunciar, no fan distinció entre els facultatius que treballen a jornada completa i aquells que tenen una jornada reduida. Alhora, recordaven que les dades oficial sempre fan gala dels elements que interessen a l’administració, però mai, per exemple, es parla de la ratio de llits hospitalaris a la comarca o del retard en la construcció de l’hospital Ernest Lluch.

Els portaveus veïnals van denunciar que no hi ha voluntat per part dels representants del departament de salut de complir l’acord signat a l’estiu, especialment el seu quart punt, en el que es s’estableix el compromís de consultar a tots els residents del barri a quin centre d’atenció primària volen ser atesos. Critiquen la postura de la responsable de l’ICS, que afirma que ja s’ha realitzat la consulta, fet que consideren com a mínim incert. La consulta, recorden, només s’ha fet a alguns usuaris del CAP Fontetes i no a tot el veïnat, i a més la consideren enganyosa perquè no s’ha preguntat pel centre on volien ser atesos sinó si volien continuar adscrits al seu metge de família.

En referència al citat pacte, el moviment veïnal recorda que el consideren insuficient, ja que en ell es qualifica l’ambulatori de Fontetes com un centre de proximitat, quan el que cal és un centre d’atenció primària. En aquest sentit van denunciar que tot i les declaracions oficials de que no es tancarà l’equipament sanitari, la realitat indica que es camina cap al seu desmantellament, ja que ara només hi ha un facultatiu i les llistes d’espera continuen sent inacceptables. A més, van insistir que segons les ratios que la mateixa administració pregona, és obligatori disposar d’un pediatra al CAP Fontetes.

Els representants veïnals van anunciar que les mobilitzacions en defensa del CAP Fontetes continuaran si no es compleix l’acord, i van recordar als grups municipals que la seva obligació és exigir aquest compliment o hi haurà conseqüències.

Comparteix: